Είσαι απόφοιτος ΠΤΔΕ και θέλεις να εργαστείς στη Γερμανία;
Τότε έχεις δύο επιλογές, ώστε να εργαστείς στον τομέα της εκπαίδευσης.
- Σε νηπιαγωγείο
Για να αναγνωρίσουμε το πτυχίο μας θα πρέπει να στείλουμε τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Regierungspräsidium.
-Μεταφράζουμε το απολυτήριο του Λυκείου.
-Μεταφράζουμε το πτυχίο και την αναλυτική βαθμολογία στα γερμανικά.
-Αν έχουμε προϋπηρεσία στην Ελλάδα, ζητάμε από τον φορέα της Ελλάδας μία βεβαίωση.
-Πτυχίο γερμανικής γλώσσας.
-Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
-Μια βεβαίωση, ότι κατοικούμε στο κρατίδιο (Meldebescheinigung).
Αφού, συγκεντρώσετε τα παραπάνω δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να είναι επικυρωμένα από το δημαρχείο, συμπληρώνετε την παρακάτω αίτηση και τα στέλνετε με όλα τα παραπάνω στο Regierungspräsidium Stuttgart, εφόσον βρίσκεστε στο κρατίδιο BADEN- WÜRTTEMBERG.
https://rp.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/RP-Internet/Stuttgart/Abteilung_7/_DocumentLibraries/Documents/Zeugnisanerkennungab2019/Antrag_Anerkennung_Bildungsnachweise.pdf
Μετά από περίπου 3 μήνες θα λάβετε την απάντηση, για το τι θα πρέπει να κάνετε, ώστε να αναγνωριστείτε πλήρως ως STAATLICH ANERKANNTE ERZIEHER (κρατικώς αναγνωρισμένος νηπιαγωγός).
Προπωπικά, ακολούθησα την πρώτη επιλογή και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι έπρεπε να κάνω μία πρακτική σε ένα νηπιαγωγείο για 9 μήνες, η πρακτική αυτή ονομάζεται Anpassungslehrgang. Συνήθως, η πρακτική διαρκεί 12 μήνες. Λόγω προϋπηρεσίας μου μειώθηκε σε 9 μήνες.
Μετά την πρακτική παρέδωσα μία πτυχιακή εργασία στο Regierungspräsidium με θέμα που είχα επιλέξει, η δική μου εργασία είχε ως θέμα την παιδαγωγική του νηπιαγωγείου “Reggio Pädagogik”.
Έτσι, ολοκλήρωσα τη διαδικασία της αναγνώρισης μου.☺
- Σε δημοτικό σχολείο
Τα βήματα για την αναγνώριση,τα δικαιολογητικά δηλαδή, είναι τα ίδια.
Τα στέλνουμε ,όμως, σε διαφορετικό φορέα, γιατί θέλουμε να αναγνωριστεί ως LEHRAMT στο Regierungspräsidium Tübingen, εφόσον βρισκόμαστε στο κρατίδιο Baden- Württemberg.
Για να ολοκληρωθεί η αναγνώριση, θα μας ζητήσουν να κάνουμε ένα Anpassungslehrgang, το οποίο είναι μια πρακτική για έναν χρόνο σε σχολείο.
Θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε δύο μαθήματα και αφού, ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγνώρισης να δώσουμε εξετάσεις.