Η επαναλαμβανόμενη ερώτηση στην ομάδα μας στο Facebook «Τι μπορώ να κάνω με το πτυχίο μου στη Γερμανία» με οδήγησε για ακόμη μια φορά στην αναζήτηση των αναγνωρίσεων στη Γερμανία.
Όσα θα αναφέρω παρακάτω είναι αποτέλεσμα έρευνας στο διαδίκτυο και δικής μου προσωπικής άποψης. Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως εγώ δεν είμαι γυμνάστρια επομένως δεν έχω διεκδικήσει προσωπικά καμία τέτοια αναγνώριση που σημαίνει ότι δεν έχω προσωπική εμπειρία στο συγκεκριμένο πεδίο. Απλώς εδώ και κάποιους μήνες ασχολούμαι εθελοντικά με τις αναγνωρίσεις των πτυχίων και βοηθάω τα μέλη της ομάδας μου «Εκπαιδευτικοί στη Γερμανία».
Όταν ήρθα πρώτη φορά πριν 2,5 χρόνια στη Γερμανία δυσκολεύτηκα πολύ να δω τι μπορώ να κάνω με το δικό μου πτυχίο, επομένως καταλαβαίνω την απελπισία και συμπονώ όποιον βρίσκεται σε αυτήν την θέση. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορεί κανείς ενδεχομένως να κάνει με ένα πτυχίο Γυμναστικής (ΤΕΦΑΑ) στην Γερμανία. Εάν υπάρχουν και άλλες σχολές Γυμναστικής στην Ελλάδα (ΙΕΚ ΕΠΑΛ κτλ.) μπορούν και αυτές να διεκδικήσουν αναγνώριση.
• Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στη λογική του γερμανικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει τη σκέψη μου και να καταλάβει σε γενικές γραμμές πως λειτουργεί. Στην Ελλάδα με ένα πτυχίο ΤΕΦΑΑ έχουν οι απόφοιτοι όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, σε όλες τις κατευθύνσεις. Μπορεί δηλαδή κάποιος έχοντας τελειώσει τη σχολή να ασχοληθεί με την έρευνα, με την ακαδημαϊκή καριέρα, να διοριστεί ως καθηγητής η δάσκαλος σε σχολείο, να εργαστεί σε γυμναστήριο, να ασχοληθεί με την προπονητική κτλ. Στη Γερμανία όλα αυτά είναι ξεχωριστές σχολές! Που σημαίνει ότι ερχόμενοι στη Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε/που να δουλέψετε έτσι ώστε να διεκδικήσετε και την ανάλογη αναγνώριση. Αν για παράδειγμα είναι όνειρό σας να είστε καθηγητής Γυμναστικής σε σχολείο θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο της συγκεκριμένης αναγνώρισης, η οποία θα σας αποκλείσει από τα υπόλοιπα, δηλαδή δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα προπονητής ας πούμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: προσέξτε την εξής παγίδα---- όλοι μας ερχόμενοι στη Γερμανία νομίσαμε ότι έχουμε ΕΝΑ πτυχίο που αντιστοιχείται με ΕΝΑ πτυχίο ΛΑΘΟΣ! Επίσης νομίσαμε ότι απλά θα στείλουμε τα χαρτιά μας στο αρμόδιο υπουργείο και αυτοί θα μας πουν ως τι αναγνωρίζεται το πτυχίο μας ΛΑΘΟΣ!!!!! Όταν αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε στέλνετε τα χαρτιά σας στο υπουργείο συμπληρώνοντας μια αίτηση στην οποία ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ποια αναγνώριση διεκδικείτε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρετε όλες τις παρόμοιες σχολές τις Γερμανίας και φυσικά τι ισχύει στο κρατίδιό σας. Στο υπουργείο δεν τους ενδιαφέρει να σας πουν ποια είναι η καλύτερη αναγνώριση για εσάς, το μόνο που εξετάζουν είναι αν το πτυχίο σας πληρεί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης/αντιστοιχίας με αυτό που ζητάτε, τίποτα άλλο.
• Πάμε τώρα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και στις αναγνωρίσεις. Μπορείτε πράγματι να μεταφράσετε απλώς στα γερμανικά το πτυχίο σας και τίποτε άλλο. ΟΜΩΣ το μόνο που μπορείτε να κερδίσετε έτσι είναι ίσως μια θέση εργασίας σε ένα γυμναστήριο, τίποτα άλλο. Εάν στείλετε το πτυχίο σας για αξιολόγηση στο ZAB (=εδώ γίνεται μια αξιολόγηση του πτυχίου σας και σας λένε ότι πιστοποιούν ότι έχετε Bachelor –ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ) μπορείτε ίσως να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας άσχετη με το αντικείμενό σας, σε μια εταιρεία για παράδειγμα που μπορεί να ζητάει κάποιον με Bachelor ανεξαρτήτως πεδίου. Κατά την άποψή μου με αυτά τα δύο δεν κάνετε απολύτως τίποτα, εκτός κι αν θέλετε να δουλέψετε ίσως σε γυμναστήριο.
Και πάμε τώρα στις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ. Οι δύο βασικές μεγάλες κατηγορίες σχολών στη Γερμανία είναι τα Πανεπιστήμια και τα Ausbildung. Μην πέφτετε στην παγίδα της μετάφρασης αναφορικά με τα Πανεπιστήμια (Universität και Hochschule) είναι το ίδιο πράγμα με την διαφορά ότι τα Universität έχουν περισσότερη ή μόνο θεωρία ενώ τα Hochschule αφορούν πιο πρακτικά επαγγέλματα, και οι δάσκαλοι δημοτικής Hochschule είναι και πολλά άλλα. Όλα είναι «πανεπιστήμια». Τα Ausbildung από την άλλη είναι σχολές, οι οποίες προσανατολίζονται περισσότερο στο επαγγελματικό/πρακτικό μέρος του κάθε επαγγέλματος. Δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Ελλάδα γι’ αυτό και δεν μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχεί σε ΤΕΙ, Πανεπιστήμιο κτλ. μοιάζει με ΙΕΚ αλλά είναι περισσότερα χρόνια πολλές φορές και τα έτη φοίτησης ποικίλουν ανάλογα την ειδικότητα από 2 έως 4.
• Στη Γερμανία δεν υπάρχει ΜΙΑ σχολή γυμναστικής ακαδημίας που να δίνει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές, Πανεπιστήμια και Ausbildung. Αναλόγως πάνω σε τι θέλει ο καθένας να δουλέψει επιλέγει και τη σχολή που θα σπουδάσει. Εσείς τώρα που έρχεστε από την Ελλάδα καλείστε να διαλέξετε που θέλετε να δουλέψετε, να δείτε σε ποιο πτυχίο αντιστοιχεί και να διεκδικήσετε τον τίτλο αναγνώρισης. Τα Ausbildung στη Γερμανία δεν είναι Πανεπιστήμια. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι μπορείτε να διεκδικήσετε αναγνώριση με Ausbildung παρόλο που διαθέτετε τίτλο Πανεπιστημίου γιατί γίνεται το ίδιο και τους Νηπιαγωγούς που μπορούν να πάρουν τον τίτλο της Erzieherin. Φυσικά μην ξεχνάτε ότι μπορεί να μην σας δώσουν αμέσως τον οποιοδήποτε τίτλο/αναγνώριση και να χρειαστεί να κάνετε κάποια έξτρα πρακτική, μαθήματα κτλ. για την πλήρη αναγνώριση, αλλά δεν συγκρίνεται με το να ξεκινήσετε σπουδές από την αρχή.
• Και κάτι ακόμα. Μην ξεχνάτε το πρόβλημα των κρατιδίων! Μπορεί κάποιος να θέλει να αντιστοιχίσει/αναγνωρίσει το πτυχίο του με κάποιο που σε ένα κρατίδιο μπορεί να υπάρχει και σε άλλο όχι ή να είναι διαφορετική η διαδικασία από κρατίδιο σε κρατίδιο.
• Βάσει όλων των παραπάνω έκανα μια λίστα με όλα τα γερμανικά πτυχία που ενδεχομένως ταιριάζουν με το δικό σας και θα μπορούσατε να διεκδικήσετε αναγνώριση.
Πτυχία Πανεπιστημίων
Sportwissenschaft: από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει κανείς κατά τη διάρκεια των σπουδών θα εξαρτηθεί και το επαγγελματικό του μέλλον. Αναλόγως την κατεύθυνση μπορείτε να εργαστείτε: σε αθλητικούς συλλόγους, Γυμναστήρια, αθλητικός θεραπευτής, αθλητικός δημοσιογράφος, κτλ. ΜΟΝΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Εάν εσείς έχετε στο ελληνικό πτυχίο σας λ.χ. κατεύθυνση παραδοσιακών χορών, θα σας αναγνωριστεί αναλόγως, δεν θα μπορείτε να είστε θεραπευτής για παράδειγμα.
Sportwissenschaft auf Lehramt: Εάν θέλετε να εργαστείτε ως καθηγητής (Sportlehrer) σε σχολείο θα πρέπει να το αναγνωρίσετε ως Bachelor of Education. Λογικά θα σας αναγνωρίσουν τη μία ειδικότητα, τη Γυμναστική, όμως θα πρέπει να σπουδάσετε άλλη μία, γιατί στη Γερμανία χρειάζεται 2 ειδικότητες για να εργαστεί κανείς σε σχολείο.
Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.sport-studieren.de/studiengaenge/sportwissenschaften/#karriere
Πτυχία Ausbildung
Στα λινκ μην ο μισθός που λέει μέσα είναι αυτός που παίρνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών και όχι ο κανονικός ενός εργαζόμενου.
• Sport- und Fitnesskaufmann/-frau: Με αυτόν τον τίτλο μπορείτε ουσιαστικά να δουλέψετε στα Γυμναστήρια, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.ausbildung.de/berufe/sport-und-fitnesskaufmann/
• Sportfachmann/-frau: Με αυτόν τον τίτλο επίσης σε γυμναστήρια δουλεύει κανείς. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο Sport- und Fitnesskaufmann/-frau προσανατολίζεται κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, πώληση προϊόντων ενώ ο Sportfachmann είναι περισσότερο ειδικός στην προπόνηση. Δείτε εδώ:
https://www.ausbildung.de/berufe/sportfachmann/
• Sportassistent/in: Αυτό το πτυχίο είναι περισσότερο προσανατολισμένο στα ομαδικά προγράμματα.
https://www.ausbildung.de/berufe/sportassistent/
• staatlich geprüfte/r Gymnastiklehrer/in: Αυτός είναι κατά την άποψή μου ένας πολύ σημαντικός τίτλος γιατί με αυτόν μπορεί να δουλέψει κανείς και σε κέντρα αποκατάστασης, με παιδιά με ειδικές ανάγκες, εφήβους και ηλικιωμένους. Για παράδειγμα βρήκα αυτή την αγγελία: https://de.indeed.com/viewjob?jk=1048251f01660c49&tk=1f1d9dln8su3i800&from=serp&vjs=3 Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://planet-beruf.de/fileadmin/assets/PDF/BKB/9524.pdf
• Sporttherapeut: Εδώ ασχολείται κανείς με το θεραπευτικό κομμάτι, στις αγγελίες που είδα ζητάνε μαζί ή Gymnastiklehrer ή Sporttherapeut
https://www.sport-studieren.de/berufe/sporttherapeut/#karriere
++++++Στο Βερολίνο για παράδειγμα εάν έχεις πτυχίο Diplom oder Bachelor Sport-, Kunst-, Theater- und Musikpädagogik μπορείς να αιτηθείς να εργαστείς ως Erzieher εδώ:
https://www.berlin.de/sen/jugend/fachkraefte/quereinstieg-erzieherberuf/
Σε άλλο κρατίδιο όμως μπορεί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα!
Εδώ μια λίστα με όλους τους τίτλους που σχετίζονται με τη Γυμναστική:
https://karriere.unicum.de/berufsorientierung/branchencheck/berufe-mit-sport-ueberblick
Παράδειγμα αναγνώρισης:
Για το κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης η αναγνώριση γίνεται εδώ>
Συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την φόρμα στο αρμόδιο υπουργείο (η διεύθυνση αναγράφεται επάνω στη φόρμα)
https://rp.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/RP-Internet/Stuttgart/Abteilung_7/_DocumentLibraries/Documents/Zeugnisanerkennungab2019/Antrag_Anerkennung_Bildungsnachweise.pdf
Η γνώμη μου είναι να αναγνωρίσετε το πτυχίο σας οπωσδήποτε ως κάτι απο τα παραπάνω έτσι ώστε να έχετε τα επαγγελματικά δικαιώματα που σας αναλογούν.
Καλή επιτυχία!