Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν έρθει η ώρα για την επιλογή της σχολής και κατ΄επέκτασην του επαγγέλματος του οποίου θα ακολουθήσει, είναι ή η επαγγελματική αποκατάσταση ή το να ακολουθήσει το επαγγελματικό του όνειρο. Το ιδανικό σενάριο στο μυαλό κάθε υποψηφίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να τελειώσει μια σχολή που και να του αρέσει και να του δώσει άμεσα δουλειά. Πετυχαίνεται όμως τόσο εύκολα ένας τέτοιος συνδυασμός;
Για να πάρεις τη "σωστή" απόφαση σε σχέση με το επαγγελματικό σου μέλλον πρέπει να συνυπολογίσεις πολλά πράγματα. Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν να σκεφτείς πιο καθαρά σε σχέση με τις πανελλήνιες και το μηχανογραφικό σου!
Συμβουλή 1
Σε τι είσαι καλός; Τι μπορείς να κάνεις καλά; Σκέψου και ζύγισε τις ικανότητες σου. Τι σου βγαίνει με σχετική ευκολία; Ο αθλητισμός, η αποστήθιση, το διάβασμα, το gaming, είσαι καλλιτεχνικός ή πρακτικός τύπος; Παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή του επαγγέλματος μας, η φυσική τάση που έχει ο καθένας από εμάς σε κάτι. Αν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι τελείως κόντρα στον χαρακτήρα σου και τις ικανότητες σου, κατά πάσα πιθανότητα δε θα σου βγει. Και εδώ έρχεται η συμβουλή 2.
Συμβουλή 2
Μην ακούς τα θέλω των άλλων για εσένα. Οι γονείς μας και οι άνθρωποι που μας αγαπάνε γενικότερα θέλουν εννοείται το καλύτερο για εμάς. Συχνά όμως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Παλεύουν για τα δικά τους όνειρα μέσα από εμάς ή νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα το τι θα μας κάνει καλό και τι κακό. Δεν ισχύει. Ο καθένας μας έχει την πορεία του. Ψάξε να βρεις και εσύ τη δική σου.
Συμβουλή 3
Και σε σχέση με την παραπάνω συμβουλή, διάλεξε κάτι που νιώθεις ότι σου αρέσει. Βάλε κάτω όλες τις σχολές από τα δύο πεδία που διάλεξες και ξεχώρισε τις σχολές εκείνες που σου κάνουν περισσότερο κλικ. Έπειτα κάνε την έρευνα σου. Ψάξε τα μαθήματα ή και μίλα με φοιτητές όλων αυτών των σχολών, ερεύνα διεξοδικά τις επαγγελματικές προοπτικές που σου προσφέρονται από αυτή την σχολή και μάθε τις απαιτήσεις της. Μπορεί για παράδειγμα ο τίτλος μιας σχολής να σου φαίνεται ελκυστικός, αλλά κοιτώντας τα μαθήματα των εξαμήνων να καταλάβεις ότι δεν είναι για σένα.
Συμβουλή 4
Μην σκεφτείς με βάση τους βαθμούς που θα γράψεις! Μπορεί να γράψεις 18 και εσύ να έχεις καταλήξει μέσα σου σε μια σχολή που έχει 12 σαν βάση! Μην κολλάς στον βαθμό, ή και στο υποτιθέμενο κύρος μιας σχολής. Δεν θα πετάξεις τα μόρια σου αν πας σε μια χαμηλόβαθμη σχολή, τη ζωή σου θα πετάξεις αν πας σε μια σχολή μόνο για το γεγονός ότι είναι υψηλόβαθμη. Στην τελική σημασία έχει τόσο η επαγγελματική αποκατάσταση όσο και η ψυχική μας υγεία. Άλλωστε κύρος στη ζωή σου αποκτάς όχι από έναν τίτλο Νομικής/Φιλοσοφικής/Ιατρικής/Πολυτεχνείου, αλλά από το πόσο καλά θα κάνεις τη δουλειά σου. Διώξε τα στερεότυπα!
Προσωπικά ως απόφοιτος ΦΠ Θεσσαλονίκης, έχω να πω τα καλύτερα για τη Φιλοσοφική σχολή, αλλά δηλώνω ανεύθυνη για το γεγονός ότι δεν σκεφτόμουν την ύπαρξη 20+ τμημάτων πανελλαδικά που βγάζουν φιλολόγους, την ώρα που έκανα το μηχανογραφικό μου. Δεν ήταν καλή επιλογή από την άποψη ότι είναι ένα ΥΠΕΡκορεσμένο επάγγελμα και οι φιλόλογοι δεν είναι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την αγορά.
Βέβαια, ακόμα και σε δύσκολες αγορές εργασίας πάντα βρίσκεις τη λύση αν σου αρέσει αυτό που επέλεξες να κάνεις! Είναι σίγουρα όμως πολύ δυσκολότερο και σου παίρνει αρκετά χρόνια μέχρι να καταφέρεις να βρεις το δρόμο σου. Γι΄αυτό και πρέπει μέσα σε όλα να σκεφτόμαστε και το πόσα χρόνια αντέχουμε να σπουδάζουμε, αν διαθέτουμε το χρόνο που απαιτείται να αναδειχτούμε σε κάποιο επάγγελμα και πολλά ακόμα, που ίσως να μην συνυπολογίσαμε εμείς στα 18 μας.
(Συνεχίζεται σε δεύτερο μέρος)